maanantai 2. marraskuuta 2015

Mikä hoitokontakti?Olen nähnyt viimeksi psykologiani elokuun alussa. Tässä välissä aika peruuntui kerran ja saan soittaa uuden ajan psykologini palatessa töihin 16.11. Minulla ei ole akuuttia tarvetta ja vaikka olisi mitä hyötyä on ajasta ventovieraalle. Joutuisin ensimmäiset 15 minuuttia selittämään vain perhesuhteitamme, jotta uusi ihminen pysyisi edes perusasioissa kärryillä. Lääkärin tapaan kerran vuodessa kun keskustelemme määräaikaisen eläkkeen jatkosta. Näinhän se monilla muillakin menee.

Lääkäriä aina joulun alla tavatessa istun tuolissani jäykkänä ja totisena. Yritän puolessa tunnissa koota kaikki vuoden aikana tapahtuneet edistysaskeleet ja takapakit kasaan jotta voin niistä kattavasti ja ymmärrettävästi kertoa. Yritän puolessa tunnissa valottaa elämääni ja muistaa kaikki perustelut sille miksi en valitettavasti vieläkään jaksaisi töissä. Kerron haaveista eli kuntoutumissuunnitelmistani. Lääkäri kuuntelee minua suurimman osan ajasta selkä minuun päin. Lueskelee kaiketi näytöltä minusta lisää tietoa. Ei juuri kysele, eikä tarkenna asioita. Olen aikalailla itse vastuussa siitä, että lausuntoon tulee kaikki asiat jotka puoltavat sairaslomani jatkoa. 

Käymme lääkityksen läpi ja kaikki on hyvin rutiininomaista. Näin on toimittu jo vuosia. Pysyvää eläkettä on turha tämän ikäisenä hakea. Mennään aina vuosi kerrallaan. Jotenkin itse uskon, että toimintakykyni paranisi jos minun sallittaisiin ihan luvalla jäädä kokonaan pois työelämästä. Kaikki toimisi selkeämmin ja minun ei tarvitsisi vakuutella vieraalle ihmiselle puutteellista toimintakykyäni. Aina vaan pitää palata tavallaan alkuun ja kokea huonoa omatuntoa toipumisesta, joka ei kuitenkaan riitä työssä käymiseen. Olen edelleen sairas. En jaksa. Toivottavasti uskot minua.

Ei tämä vuosi kerrallaan lisää toimintakykyäni millään tavalla ja on aivan kornia nähdä kerran vuodessa ihminen, joka on vastuussa oikeasta lausunnosta työeläkelaitoksille. Monesti luen b-lausunnosta aivan kummallisia tietoja. Minulle on ilmestynyt viides lapsi. Olen ammatiltani joku ihan muu. Kerran nimeni vaihtui lennossa ja äitini olikin kuollut. 

Olen kaiketi itse paras hoitokontaktini. Onneksi harvemmin tapaamani psykologi on edes hyvä. Tapaamisemme toimii eräänlaisena varikkopysähdyksenä. Tsekkaan bensat ja jarrut. Huolto muutaman kuukauden välein pitää minut hereillä, jotta jaksan käyttää lämmitintä talvipakkasilla. 

Onneksi b-lausunnossa lukee kohdassa ”muu terveydentila” aina oikein, obeesi. Sehän se olikin se oleellisin juttu tässä koko hommassa.

-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti