maanantai 9. maaliskuuta 2015

Kokemusasiantuntija asiantuntijaviidakossaOlen kokemusasiantuntija. Olen mielenterveyspotilaan omainen ja sairastan kaksisuuntaista. Minulla on moneen asiaan ja ilmiöön uutta näkökulmaa ja mielipiteitä, muihinkin kuin mielenterveyteen liittyviin. Kokemusasiantuntija selviytyy, oppii ja kasvaa ihmisenä. Hän kääntää hyviksi, huonoja jaksoja elämässä. Hänellä on tunneälyä, herkkyyttä, joka on syntynyt erilaisten elämänkäänteitten ansiosta. Kokemusasiantuntija soveltaa oppimaansa joustavasti eri saroilla. 

Ystäväni sanoi vähän aikaa sitten minulle, ”On se harmi, sinussa menee hyvä nainen hukkaan.” Hän viittasi siis siihen, että olen sairaseläkkeellä, pysty tekemään töitä, enkä välillä mitään muutakaan. Tietenkin aluksi loukkaannuin, kunnes käsitin, mitä ystäväni oikeasti tarkoitti ja traagistahan se on. Minussa on suurta potentiaalia ja on sääli, ettei sitä saa valjastettua muiden käyttöön ja hyödyksi. Sen lisäksi, että olen kokemusasiantuntija, osaan myös välittää tietoani ja taitoani muille. Jos vain omalta ololtani jaksan ja ainahan se ei ole niin, silloin todellakin menee hyvä nainen hukkaan. Ymmärrän kyllä, että uskottavuus vähän kärsii, jos ei aina jaksa mennä edes suihkuun. Ole siinä sitten oman elämäsi asiantuntija ja vakavasti otettava älykäs ihminen, jolla on todellakin painavaa asiaa.


Meitä on paljon. Yhteiskunnassamme on hyödyntämätön voimavara ja tietopankki. Nimenomaan sellaisista asioista ja ilmiöistä, joista asiantuntijatahot eivät tiedä käytännön tasolla ikinä tarpeeksi. Kokemusasiantuntijalla on tietoa, josta voisi ammentaa ammattitaitoa asiantuntijoille. Miksi näin ei tehdä, se onkin avainkysymys.


Elämän asiantuntijoita vähätellään. Oman kokemukseni mukaan se johtuu siitä, että elämän kolhiman katsotaan olevan jotenkin ulkopuolinen, hän ei tiedä miten asiat oikeasti ovat, eikä oikein pärjää, on vähän ressukka. Ajatellaan, että jos koulutusta, akateemista pohjaa asiaan ei ole, ei ole mitään uutta annettavaa. 


Meitä ei kuulla tarpeeksi, kun toimintoja ja palveluja kehitetään. Yhteiskunnassamme on maailma jossa kokemusasiantuntijat elävät, oppivat, soveltavat ja pärjäävät, sekä maailma, jossa asiantuntijat kertovat mikä on parasta sinulle. Näiden maailmojen pitäisi olla limittäin ja tiiviissä kanssakäymisessä keskenään.


Kiitokset tälle järjestölle edelläkävijän roolista kokemusasiantuntijuuden hyödyntämisessä, ottakaa vaan rohkeasti sitä vielä enemmän. Kiitos myös mahdollisuudesta kirjoittaa tänne blogiin. Toivottavasti molempien maailmojen asiantuntijat lukevat tämänkin tekstin ja jaksavat hetkeksi pysähtyä. Vajavaisuus, sairaus, se että on mennyt rikki, ei välttämättä tee ihmisestä vajaata, vaan rikkaamman. Meille pitää vain antaa hiukan enemmän tilaa ja aikaa. Olemme välillä vähän väsyneitä, emme tyhmiä.


Olkaa kokemuksen kasvattamat ylpeitä siitä mitä olette ja osaatte. 


Kati
                                           

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti