torstai 12. maaliskuuta 2015

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta hullunomainen?



Suunnittelimme vapaaehtoisten omaisten ja työntekijöiden yhteistyönä T-paidat. Pohdimme miten saisimme näkyvyyttä messuilla ja muissa tilaisuuksissa, joissa käymme esittelemässä yhdistystä. Miten meistä näkyisi heti päälle, että olemme tai edustamme omaisia. Eikä mitä tahansa omaisia vaan psyykkisesti sairastuneiden läheisiä. Silloin muutkin omaiset, jotka eivät vielä ole toiminnassa mukana, tunnistaisivat meidät ja mikä tärkeintä, itsensä - minäkin olen omainen ja muitakin siis on.


Huomasimme, että kun puhutaan mielenterveydestä tai psyykkisistä sairauksista, sanat ovat pitkiä. Paitaan pitäisi kirjoittaa ’epävakaasta persoonallisuudesta kärsivän äiti’ tai ’kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavan puoliso’. Ja paitojahan pitäisi olla paljon erilaisia. Vapaaehtoiseltamme tuli reipas kommentti: ”Laitetaan siihen hullun omainen - tai hullu omainen, sitähän me monesti hoitotahon mielestä ollaan.” Asia kypsyi vielä hiukan ja päädyimme sanaan hullunomainen, joka tavallaan sisältää nuo edelliset, mutta myös sen että voimme lähestyä asiaa huumorilla. Ja huumorihan on tärkeä voimavara erilaisissa haasteellisissa tilanteissa, joita elämä omaisten eteen tuo.


Stigmatisaatio, häpeäleima, mitä se oikeastaan tarkoittaa? 


Me pohdimme sitä omaisen näkökulmasta. Kun omainen menee psykiatriseen sairaalaan katsomaan sairastunutta läheistään, hän miettii ehkä, että näkeekö joku. Näkyykö se kauaskin että täällä menee nyt omainen, skitsofreenikon isä, kuntoutujan puoliso, epävakaan sisko. Voisiko olla mahdollista, että hän joka siellä juuri nyt menee portista sisään, onkin työntekijä tai harjoitteluun menevä opiskelija, yleisöluonnolle pyrkivä mattimeikäläinen tai iltakävelyllä sairaala-alueen läpi oikaiseva kansalainen. Kuka sen tietää? 


Näkyykö minun otsassani oleva leima sinulle? Yleensä leimasta kuitenkin kai on tietoinen vain henkilö itse, vaikka kokemus usein on, että sen antaa ympäristö, muut, yhteiskunta. Voisiko siihen suhtautua siten, että itse sen teen tai pyyhin sen pois? Keksin itse itselleni paremman tittelin. Sanat ovat vain kirjaimia jonossa.


Omaisyhdistyksessä tiedetään, että häpeäleima nostaa omaisen kynnystä hakea itselleen tukea ja apua.


Kun ilmaannumme messuille ja tapahtumiin hullunomainen -paidoissa, saamme pääsääntöisesti myönteistä palautetta. Se, joka kysyy meiltä, onko mielestämme sallittua kutsua mielenterveyspotilasta hulluksi, kertoo samalla enemmän itsestään kuin meistä. Entä mitä sana hullunomainen tarkoittaa sinulle? 

Tarkoituksemme on herättää keskustelua leimautumisesta mielenterveysasioissa, lähestyä asiaa huumorin kautta, hullutella vaikealla aiheella. Yritämme saada aiheen tutuksi ihmisille, luoda avointa ilmapiiriä puhua asioista. Jokaisella meistä on oma näkökulma hulluuteen, hullutteluun ja omaisena olemiseen. 


Yleisön pyynnöstä, hullunomainen-paitoja saa nyt ostaa. Ostamalla paidan tuet omaisyhdistyksen toimintaa. Paitakauppa löytyy osoitteesta: 





Johanna Puranen
omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä
FinFami - Uusimaa ry


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti